Rozstanie i spotkanie : opowiadania ostatnie - Filipowicz, Kornel (Krakow : Wydawn. Znak, 1995)
A collection of last stories by a well-known contemporary Polish prose writer and poet who died in 1990.
Nemezis -- Silberstein nie zdazyl -- Genialne dziecko -- Smiechu warte -- Szklanka wody z sokiem -- Mundur -- Opowiadanie z epilogiem -- Ze wspomnien mojego przyjaciela. Opowiesc o kapitanie M. -- Wizyta w domu malarza Z. -- Modlitwa niewierzacego -- Zazdrosc -- Poprow sie -- Swiadek, ktory nie umial mowic -- Temat prawie bez komplikacji -- Spotkanie i rozstanie.
Keywords: Short stories, Polish