W poszukiwaniu straconego czasu. - Proust, Marcel, 1871-1922. (Warszawa : Panstwowy Instytut Wydawniczy, 1992)
This long narrative novel by the famous French author, is about the love life of Swann, a roue.
1. W strone Swanna -- 2. W cieniu zakwitajacych dziewczat -- 3. Strona Guermantes -- 4. Sodoma i Gomora -- 5. Uwieziona -- 6. Nie ma Albertyny -- 7. Czas odnaleziony.
Vol. 1-5 translated by Tadeusz Zelenski (Boy) ; v. 6, by Maciej Zurowski; v. 7, by Julian Rogozinski.