Weseli pani Liszki - Grimm, Jacob, 1785-1863.; Grimm, Wilhelm, 1786-1859.; Bielicka, Emilia; Tarnowski, Marceli; Koncekova-Vesela, L'uba.; Pribusova, Margita (Warszawa : Wydawn. "Alfa", 1988)
A selection of Grimm Brothers' fairy tales. Ages 5-10. OL1 line(s) deleted. OLUC NO HOLDINGS IN NPL - 1 OTHER HOLDING
Wesele pani liszki -- Swinka morska -- Olbrzym i krawczyk -- Gesiareczka u studni -- Roszpunka -- Wrzeciono, czolenko i igla -- Blekitne swiatelko -- Sliczna Katrinela i Piotr Pif-Paf -- Jorinda i Joringel -- Roztropny Jas -- Bajka o szesciu slugach -- Niedzwiedzia skora -- Pastuszek -- But z bawolej skory -- Osiolek -- Dwunastu leniwych parobkow -- Mysikrolek -- Bajka o dwoch braciach -- Smoluch diabli kamrat -- O Jasiu mocarzu -- Trzej szczesliwcy -- Zlodziej nad zlodzieje -- Stancowane pantofelki -- Wilk i lis -- Madra wiesniaczka -- Weszka i pchelka -- O czterech muzykantach z Bremy -- Dwaj wedrocy -- Sowa -- Slomka, wegielek i groch -- Madra Elzunia -- Gesiareczka -- Spolka hultajska -- Bajka o krasnoludkach -- Szesciu zawsze sobie rade da -- Szczesliwy Jas -- Mlody olbrzym.
Translation of tales from: Kinder- und Hausmarchen.
"Polska edycja ... wzorowana jest na slowackim wydaniu 'Svadba lisky Rysky' Wydawnictwa Mlade leta w Bratyslawie z 1984 roku"--Verso of t.p.
Keywords: Fairy tales -- Germany; Fairy tales